کاهش ناگهانی قیمت ها در بازار مسکن تهران، به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از دلایل عمدهی آن، کاهش تقاضا برا خرید مسکن است. کاهش تقاضا برای خرید مسکن، به دلایل مختلفی اتفاق میافتد که از جملهی آنها میتوان به مشکلات ناشی از رکود اقتصادی، برخورد قاطع با مشاوران املاک سوداگر و حتی غیرمجاز اشاره کرد. در نتیجهی این عوامل، مردم با مشکلات متعددی مواجه میشوند و از عهدهی خرید مسکن و یا حتی رهن و اجارهی آنها برنمیآیند. علاوه بر این دلایل، موارد دیگری مانند تغییر سیاستهای دولت مرتبط با قوانین، وام دهی و یا مقررات مربوط به تأمین مالی مسکن نیز میتواند بر تقاضای مسکن تأثیرات متفاوتی بگذارد و باعث کاهش ناگهانی قیمتها در بازار مسکن تهران شود.
از تدابیر دیگر عرضهی بیش از حد واحدهای مسکونی است که به طور مستقیم بر قیمت مسکن اثر میگذارد. از دستورالعملهای آن میتوان به ساخت آپارتمانهای چند طبقه در قسمتهای مختلف تهران، اشاره کرد. در این راستا مجموعهای از عوامل خارجی نیز میتوانند در تغییر ایجاد شده در نرخ سود وام مسکن، تأثیر گذار باشند، مانند مقررات مربوط به مالیات دارایی و اجارهبها، که شرایط تقریبا کنترل شدهای را ایجاد میکند، در نتیجه باعث یک چارچوب بندی در قیمت مسکن خواهد شد.
کاهش تصنعی قیمتها در بازار مسکن
باوجود افزایش نرخ مسکن در بازار تهران، بعضا شاهد کاهش قیمت آنها به طور تصنعی هستیم که وجود این تغییرات میتواند از فاکتورهای مختلفی سرچشمه بگیرد. این کاهش تصنعی میتواند ناشی از تأثیر پلمپ بنگاههای املاک باشد. این پلمپها باعث نزول قیمت تصنعی و غیرمنطقی مسکن در شهر تهران میشوند. با پلمپ کردن بنگاهها، مشکلات صعودی بودن قیمت مسکن به طور کامل حل نمیشود و به طور مقطقی قیمتها کاهش پیدا میکنند. با این روش بعد از مدتی دوباره همان مشکلات وجود خواهند داشت. بهتر است به عنوان یک راهحل مناسب، ابتدا تمام جوانب سنجیده شود و مشاورهی لازم انجام شود، چون به تنهایی پلمپ کردن بنگاههای معاملاتی، فقط صورت مسئله پاک میشود و خود مسئله هنوز وجود دارد.
مهمترین عامل در کنترل وضعیت بازار، دولت است. اگر دولت بتواند با سیاست گذاری خود مانع از سیاستگذاریهای غلط و اجرای صحیح برنامههای اقتصاد مسکن شود، مانع از ایجاد تفاوت بین عرضه و تقاضا میشود. در نتیجه دیگر نیازی به کاهش تصنعی قیمت مسکن نیست که بعد از آن ما شاهد یک رکود هیجانی قیمت مسکن باشیم.
مرکز آمار از تداوم کاهش قیمت مسکن در تهران با توجه به ریزش قیمت دلار خبر داد
با توجه به اینکه قیمت مسکن و افزایش قیمت دلار با یکدیگر رابطه مسقیم دارند، تغییر در نرخ دلار، باعث تغییر در نرخ قیمت مسکن خواهد بود. دلار میتواند اثرات مثبت و منفی متعددی را بر قیمت مسکن داشته باشد. ارزش دلار میتواند روی نرخ بهره نیز تأثیر بگذارد. دلار با قیمت مناسب میتواند بر روی سرمایهگذاران بینالمللی تأثیر بگذارد و آنها را جذب کند. از دیگر تأثیرات آن میتوان به ایجاد یک محل امن، برای سرمایهگذاری، اشاره کرد. این امر به نوبهی خود میتواند باعث افزایش قیمت در مناطق خاصی شود. همچنین دلار میتواند مواد و کالاهای وارداتی را خیلی ارزانتر و هزینه کالاها و خدمات داخلی را گرانتر کند. از دیگر تأثیرات دلارکاهش قیمت مسکن برای خریداران است که باعث کاهش تقاضا برای خرید مسکن و همچنین رکود قیمت مسکن میشود. با توجه به آمارهای موجود، قیمت مسکن در نیم سال گذشته، نسبت به نیم سال اول، با کاهش قیمت قابل توجهی همراه بوده است. قیمت آپارتمانها در شهر تهران، بعد از جهش ارزی دی ماه گذشته، به طور مشخصی تغییر کرده است.
به طور کلی عوامل مختلفی باعث کاهش ناگهانی قیمت مسکن در شهر تهران میشوند که علاوه بر سیاستهای دولت، میتوان به نرخ وامدهی، مشکلات اقتصادی، جابهجایی جمعیتی، تغییر اولویتها برای زندگی، تغییر آمار ازدواج و توسعهی شهرهای کوچک که به طور مستقیم بر رکود ناگهانی قیمتها در بازار مسکن تأثیر میگذارد نیز اشاره کرد. این کاهش قیمتها، توسط عوامل مختلفی کنترل میشوند که شرایط عرضه و تقاضا را تغییر میدهند. با توجه به وجود عوامل مختلفی که هم از جانب دولت و هم از جانب سرمایهگذاران و املاک، هدایت میشود، ما شاهد تفاوت در نرخ بهای مسکن در شهر تهران بودهایم. قیمت دلار هم موثرترین عاملی است که به طور مستقیم و غیرمستقیم، از راههای مختلفی بر بازار موجود، تأثیرهای متفاوتی گذاشته است. البته در سالهای اخیر تدابیری در جهت حفظ تعادل آن، صورت گرفته است.