سپردهگذاری در بانک، یکی از راههای دریافت سود ثابت و تضمینی در ایران است. نرخ سود بانکها با توجه به نوع سپرده و مدت آن متفاوت است. برای بهرهمندی از بیشترین سود سپرده، باید اطلاعات کافی از شرایط هر بانک و نحوه سپردهگذاری آن داشت. در این مقاله، به بررسی میزان سود بانکی با سپرده 100 میلیون تومان میپردازیم؛ پس برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
بانکها به 100 میلیون تومان سپرده بانکی چقدر سود میدهند؟
بررسیهای آماری نشان میدهند که در سال 1403، نرخ سود بانکی بلندمدت بین 18 تا 25 درصد متغیر است. بعضی از این نوع سپردهها، تنها اسم سپرده بلندمدت را دارند و برای جذب مشتریان، بانکها شرایطی فراهم کردهاند که امکان برداشت یا بستن حساب، بدون پرداخت جریمه پس از گذشت یک مدت زمان مشخص را فراهم میکنند. بررسیها نشان میدهند که بیشترین سود پرداختی در شبکه بانکی، متعلق به بانک آینده است و این بانک برای سپردههایی که حداقل موجودی آنها یک میلیارد تومان باشد، نرخ سود 25 درصدی ارائه میدهد.
بانکهای معتبر از جمله بانک شهر، سپه، گردشگری، تجارت، توسعه تعاون، ایران زمین، سرمایه و ملت، طرحهای ویژهای برای مشتریان خود در نظر گرفتهاند. به عنوان مثال، بانک شهر برای مبالغ بالای ۲۰ میلیون تومان، سود ۲۲.۵ درصد ارائه میکند که پس از یک ماه، قابل برداشت است.
همچنین، بانک پارسیان با 25.5 درصد و بانک پاسارگاد با ۲۴ درصد برای مبالغ بالای ۱۰۰ و ۲۰۰ میلیون تومان، خدمات خود را ارائه میدهند و بعد از یک ماه، این سپردهها قابل برداشت هستند. چنانچه سپردههایی با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیون تومان دارید، میتوانید با سپردهگذاری در بانک سینا، معادل با ۲۷ درصد سود دریافت کنید؛ البته این سود تا ۱ سال قابلیت برداشت ندارد. از سوی دیگر، بانکهای مسکن، ملل، بانک خاورمیانه و کشاورزی، با سودهای ۲۸، ۲۶ و ۲۵ درصد، به ترتیب بیشترین سود را عرضه میکنند که متناسب با فاکتورهایی از قبیل مدت ماندگاری و شرایط برداشت، به مشتریان پرداخت میشوند.
مطابق با دستور بانک مرکزی، اگر صد میلیون تومان پول را در یک بانک دولتی به شکل بلندمدت سپردهگذاری کنید، هر ساله 20.5 درصد از آن معادل 20 میلیون و پانصد هزار تومان سود، به مشتری پرداخت میشود.
205۰۰۰۰۰ = ۰٫20.5 × ۱۰۰۰۰۰۰۰۰ : سود سالانه
20.5 درصد سود بانکی برای ۱۰۰ میلیون تومان سپرده بلندمدت، معادل با 20.5 میلیون تومان سود سالانه و یا یک میلیون و 700 هزار تومان سود ماهانه است.
۱708333 = ۱۲ ÷ 205۰۰۰۰۰ : سود ماهانه
سود سپردههای کوتاه مدت و بلندمدت
سپردههای کوتاهمدت بانکی برای مبالغی هستند که کمتر از یک سال سپردهگذاری میشوند و بانکها بهطور معمول، سودی پایینتر از سپردههای بلندمدت برای آنها پرداخت میکنند. سود بانکی برای سپردههای کوتاهمدت، بر اساس مبلغ سپرده، در طول یک ماه محاسبه میشود. همچنین، از آنجا که این سپردهها به طور معمول روزشمار هستند، علاوه بر مبلغ سپرده و نرخ مصوب سود سپرده، در نظر گرفتن تعداد روزهای ماه نیز حائز اهمیت است. با این تفاسیر، سود سپردههای کوتاهمدت براساس فرمول زیر محاسبه میشود:
۳۶۵ روز سال ÷ (مدت به روز) × (نرخ سود) × (مبلغ سپردهگذاری) = سود سپردههای کوتاهمدت (روزشمار). این سود بر اساس تقسیم ۳۶۵ بر تعداد روزهای ماه، درصد سود و مبلغ سپرده محاسبه میشود.
سپردههای بلندمدت از مزیت نرخ سود بیشتر برخوردار هستند؛ اما در صورت نیاز به برداشت قبل از موعد، جریمهای وجود دارد که به آن نرخ شکست میگویند. محاسبه سود سپرده بلندمدت نیز سادهتر از سپرده کوتاهمدت است و باید مبلغ سپرده را در نرخ سود سالانه سپرده ضرب کنیم. سپردهگذاران میتوانند با انتخاب نوع سپردهای که مطابقت بیشتری با شرایطشان دارد، بهترین سود را برای پسانداز خود به دست آورند.
نرخ سودهای سپرده کوتاه مدت و بلند مدت بانکها
تورم بالا در اقتصاد کشور، باعث شده است تا مردم انگیزه کمتری برای سپردهگذاری در بانکها با نرخهای فعلی داشته باشند. از این رو، بانکها با استفاده از روشهای مختلف، از جمله تعیین حداقل مبلغ سپرده، سعی در پرداخت سود بیشتر به مشتریان خود دارند. براساس آخرین تصمیم شورای پول و اعتبار، نرخ رسمی سود بانکی افزایش یافته است. این تصمیم در دهم بهمن ماه ۱۴۰۱ به بانکها ابلاغ شده است.
نرخهای جدید طبق موارد زیر است:
- سپرده کوتاهمدت عادی (کارتهای بانکی): 5 درصد
- سپرده کوتاه مدت ویژه سه ماهه: 12 درصد
- سپرده کوتاهمدت ویژه شش ماهه: 17 درصد
- سپرده بلندمدت با سررسید یکسال: 20.5 درصد
- سپرده بلندمدت با سررسید ۲ سال: 21.5 درصد
- سپرده بلندمدت با سررسید ۳ سال: 22.5 درصد
وزارت اقتصاد و بانک مرکزی در بحث پرداخت سود سپرده به مشتریان، سختگیریهایی را اعمال میکنند. از این رو، ممکن است بانکها از طریق طرحهای ترکیبی خاص، میزان سود بانکی را افزایش دهند؛ این کار با هدف جذب مشتری و سرمایه بیشتر، انجام میگیرد. این قوانین پس از ابلاغ به بانکها، بر اساس تدابیر هر بانک به صورت طرحهای مختلف به شعب ابلاغ میشود که معمولا یک تا دو هفته زمان میبرد.