بسیاری از سرمایهگذاران به منظور مدیریت بهتر ریسک معاملات، ترجیح میدهند که بخشی یا تمام دارایی خود را در صندوقهای درآمد ثابت سرمایهگذاری کنند. به دلیل اینکه در این مجموعهها بیش از 85 درصد از داراییها به اوراق با درآمد ثابت و سپردههای بانکی اختصاص مییابد، فعالیت در آنها بدون ریسک است. همچنین سرمایهگذاری در موسسات سرمایهگذاری با درآمد ثابت نسبت به سپردههای بانکی، عایدی بیشتری را نصیب افراد مینماید. در ادامه با چند نمونه از بهترین صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت (Fixed Income) و بیشترین سود آشنا خواهید شد.
بهترین صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
در حال حاضر، 141 مجموعه مالی درآمد ثابت فعال در ایران وجود دارد که دارای بالاترین دارایی تحت مدیریت (AUM) هستند. شایان ذکر است که آخرین بهروزرسانی اطلاعات ذکر شده در تاریخ 29 فروردین 1403 بوده است.
- بانک ایران زمین
صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت ایران زمین یکی از انواع Fixed Income صدور و ابطالی است که عایدی حاصل را به صورت ماهانه تقسیم میکند. این مجموعه مالی تحت مدیریت شرکت مشاور سرمایهگذاری هدف حافظ، در سال 1390 فعالیت خود را آغاز کرد.
بانک ایران زمین با پرداخت سود موثر سالانه 30.6 درصد و داشتن 100 هزار میلیارد ریال دارایی تحت مدیریت، توانسته در صدر لیست بهترین Fixed Income Fundها قرار گیرد. همچنین این مجموعه مالی به دلیل داشتن بیش از 1200 میلیارد تومان ذخیره انباشته، به عنوان یکی از مجموعههای سرمایهگذاری با بالاترین ذخیره عایدی شناخته میشود.
- ارمغان فیروزه آسیا
ارمغان فیروزه آسیا، یکی از شرکتهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت قابل معامله (ETF) به شمار میرود. این مجموعه مالی از سال 1396 تحت مدیریت سبدگردان توسعه فیروزه شروع به کار کرده و توانسته در فروردین سال جاری 30.2 درصد سود موثر سالانه به سرمایهگذاران خود بپردازد.
- افرا نماد پایدار
شرکت افرا نماد پایدار با نماد افران یکی از بهترین شرکتهای مالی Fixed Income قابل معامله (ETF) و بدون تقسیم عایدی به حساب میآید. این موسسه از اسفند 1398 زیر نظر شرکت مشاور سرمایهگذاری ترنج فعالیت خود را شروع کرده است. پرداخت حداقل سود موثر سالانه 30 درصد به ذینفعان از جمله مهمترین ویژگیهای این مجموعه است.
مقایسه انواع صندوق های درآمد ثابت
صندوقهای درآمد ثابت در سالهای پیش تنها از نوع صدور و ابطالی و اغلب دارای قابلیت واریز عایدی بودند. اما امروزه انواع مختلفی از این شرکتهای مالی فعالیت دارند. شرکتهای مالی Fixed Income از لحاظ نحوه سرمایهگذاری به دو دسته قابل معامله (ETF) و مبتنی بر صدور و ابطال تقسیم میشوند. در حالی که اگر بخواهیم این موسسات مالی را از لحاظ نحوه تعلق سود به ذینفع دستهبندی کنیم، به دو دسته دارای تقسیم سود دورهای و بدون تقسیم عایدی دورهای میرسیم.
همچنین مجموعههای مالی Fixed Income از نظر قوانین اعمال شده بر ترکیب داراییها و حد نصاب معاملات به سه دسته نوع اول، دوم و مختص اوراق دولتی تقسیم میشوند. برای مشارکت در این شرکتها بهتر است که آنها را با یکدیگر مقایسه کرده و مناسبترین نوع را انتخاب کنید.
برای بررسی تعداد سرمایهگذاران و میزان اعتماد به موسسههای مالی باید داراییهای تحت مدیریت آنها را با یکدیگر مقایسه کنید. اگر دارایی تحت مدیریت یک مجموعه مالی بالای یک باشد، بدان معنی است که توانایی بالایی در جذب منابع و قدرت نقدشوندگی دارد.
در صورتی که نسبت میزان دارایی اختصاص داده شما به یک صندوق به اندازه کل آن صندوق رقم بالایی باشد، ریسک نقدشوندگی معامله افزایش مییابد. لذا در هنگام مقایسه شرکتهای مالی Fixed Income توجه داشته باشید که میزان سرمایهگذاری در یک مجموعه نسبت به ارزش کل آن، رقم قابل قبولی باشد.
مقایسه بازدهی صندوق های درآمد ثابت
بسیار مهم است که بالاترین سود صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت را انتخاب کرده و در آن سرمایهگذاری کنید. مجموعههای مالی مبتنی بر صدور و ابطال (با تقسیم سود)، عایدی حاصل را به صورت دورهای به ذینفعان پرداخت مینمایند. میزان عایدی در NAV یا بخش ارزش خالص دارایی، قابل مشاهده است و تمام اتفاقات حول محور آن رخ میدهد.
در صندوقهای صدور و ابطال (بدون تقسیم سود) نیز تمام اقدامات حول محور NAV رخ میدهد؛ با این تفاوت که سود به حساب کاربر واریز نمیشود. در صورتی که سرمایهگذار بخواهد سود خود را دریافت کند، باید بخشی از واحدهای صندوق خود را باطل نماید. در ضمن، عایدی حاصل از فعالیت در این نوع مجموعه به صورت موثر سالانه محاسبه شده و سود کاربر به صورت روزانه مرکب میشود.
در شرکتهای مالی قابل معامله، قیمت تابلوی هر واحد به اندازه NAV اهمیت دارد. در این مجموعهها با پرداخت سود، سرمایهگذار معامله واحد را بر پایه قیمت تابلو اجرا خواهد کرد؛ اما عایدی واریزی به او بر مبنای NAV مجموعه محاسبه خواهد شد.