امروزه در سراسر جهان خرید و فروش دلار یک امر رایج در تجارت است که علت آن غالب بودن این ارز نسبت به ارزهای دیگر در دنیا است. از افراد معمولی تا سرمایه گذاران بلند مرتبه، همه از دلار استفاده میکنند. دلار دارای کاربردهای گستردهای در سرمایه گذاری، واردات، صادرات، تحصیلات و... است و از همه مهمتر برای پوشش اثرات تورم استفاده میشود.
خرید دلار میتواند مصرف شخصی و یا تجاری داشته باشد. مردم ازمکانهای مختلفی مانند بانک، صرافیها و دلالها میتوانند دلار را تهیه کنند. البته خریداری دلار از دلالها دارای ریسک بالایی است و پلیس فتا همواره در این باره هشدارهایی داده است، زیرا امروزه ما شاهد دلارهای تقلبی هستیم و در صورت شکایت، پیدا کردن آنها پروسهی زمان بری است، پس بهتر است که از اینکار خودداری شود.
صرافیها علاوه بر عرضهی سکه، در عرضهی دلار نیز دخالت دارند. عرضهی دلار توسط صرافی ها فقط با کارت ملی انجام میشود. خرید دلار از صرافیها، به دلیل پایین بودن قیمت آن نسبت به بازار، علاقهمندان خاص خود را دارد؛ اما باید به این نکته توجه کرد که خرید دلاری که توسط صرافیها انجام میشود، نسبت به سالهای قبل کمی متفاوت است. در واقع این دلار به حساب ارزی افراد واریز میگردد و یکسری محدودیتها و شرایط ویژه برای متقاضیان خرید دلار اعمال میشود.
در سال 1402 برخی از محدودیتها کنار گذاشته شد ومردم توانستند تا سقف 5000 یورو یا معادل آن ارز دریافت کنند. به علت اختلاف قیمتی که بین این ارز و ارز آزاد وجود دارد، افراد زیادی علاقه مند به دریافت این سود هستند. اما در کنار این مزیت، یکسری مسائل (معایب) نیز دربارهی خرید دلار با کارت ملی وجود دارد. با توجه به اینکه دولت اعلام کرد که این ارز سهمیهای بر روی یارانهها تاثیری ندارد، با آمدن سال جدید و همچنین افزایش میزان ارز سهمیهای، برخی از صحبتها دربارهی قطع یارانه و خرید این دلارها تغییر کرد.
بنا بر نظریههای بیان شده، افرادی که تا حداکثر سقف مقدار مجاز، دلار خریداری میکنند، در دهکی قرار میگیرند که توانایی مالی خرید دلار و رفاه مناسبی دارند، پس در دهکهای پایین نیستند که یارانه به آنها اختصاص داده شود. البته این موضوع به طور قطعی بیان نشده است و در حد نظریه است.
عدهای از افراد نیز با اجاره دادن کارت ملی خود، اقدام به دریافت این سود میکنند که بهتر است نسبت به موارد ذکر شده دقت لازم را داشته باشند.
دلار سهمیهای بخریم یا نه ؟
همیشه بازار به علت خرید و فروش دلار توسط کارت ملیهای اجارهای پر رونق و پر سود بود، اما امروزه برخی از قوانین تغییر کرده است. در گذشته افراد با مراجعه به صرافیها برای خرید دلار سهمیهای خود اقدام میکردند، ولی امروزه خرید دلار سهمیهای نیاز به بازگشایی حساب ارزی دارد. در گذشته سهمیه ارزی در قالب دلار به افراد پرداخت میشد، ولی امروزه این سهمیه به صورت یورو پرداخت میشود و نسبت به قبل، سود قابل توجهی ندارد. البته خرید دلار آزاد به پیچیدگی دلار دولتی نیست و از قوانین خاصی تبعیت نمیکند.
خرید دلار با کارت ملی چگونه است؟
به طور کلی در سال جاری 1403، خرید ارزهای دولتی تنها توسط کارت ملی صورت میگیرد. با توجه به قوانینی که بانکها وضع میکنند، صرافیهای تحت نظر بانکها که قوانین را رعایت میکنند، برای این کار امن و قابل اطمینان هستند.
برای انجام این کار، شخص حقیقی باید شخصا به همراه کارت ملی خود در صرافی حضور داشته باشد، حتی اگر کارت ملی شما هنوز صادر نشده بود، نیاز است که شناسنامه و برگه تعویض کارت ملی خود را در اختیار داشته باشید. داشتن 2 عدد کارت بانکی برای ارائه الزامی است که هردو کارت نیز باید متعلق به شخص خریدار باشد. سیم کارتی را که در آنجا ثبت میکنید نیز باید به اسم خود خریدار ثبت شده باشد.
با توجه به شرایط جدید اعمال شده، شما باید حساب ارزی افتتاح کنید و معادل ریالی 100 دلار را به این حساب واریز کنید. برای برداشت اسکناس دلار از حساب خود نیز، میتوانید بعد از 5 روز اقدام کنید؛ البته بعد از برداشت اسکناس دلاری از حساب خود، 5% معادل ریالی مبلغی که از حساب خود برداشته اید، به عنوان کارمزد کسر میگردد.