هر کیسه سیمان چند متر مربع  را پوشش می دهد؟

سیمان یکی از مهم ترین مصالح در صنعت ساختمان سازی است. به کمک سیمان، می‌توان اتصالات محکمی میان انواع مختلف مصالح در سازه ایجاد کرد. با توجه به این که مهندس ساختمان، پیش از شروع ساخت یا پیش از هر مرحله، سازه را متره و برآورد می‌کند، باید تعداد کیسه سیمان لازم برای مساحت مد نظر خود را در نظر بگیرد.

سیمان انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها کاربردهای متفاوتی دارند. مهم ترین کاربرد سیمان، ایجاد اتصال میان مصالح پوششی مانند موزاییک و سرامیک است. مهندس مسئول پروژه باید درباره این که هر کیسه سیمان چند متر مربع را پوشش می دهد، آگاه باشد. در این مطلب به بررسی مقدار سیمان لازم برای عملیات سیمان‌کاری و جزئیات آن می‌پردازیم.

مقدار مصرف سیمان در هر متر مربع سیمانکاری و ساخت انواع ملات

پیش از بررسی این مطلب که هر کیسه سیمان چند متر مربع سیمانکاری را پوشش می دهد، باید در نظر گرفت که هر کیسه حاوی چند کیلو سیمان است. معمولا قیمت سیمان هرروزه بر اساس کیسه های 20، 40 و 50 کیلویی اعلام می شود. مهندس سازنده بر اساس نیاز خود، انواع سیمان ها (همچون پرتلند، سفید یا تیپ 5) را به صورت کیسه ای و در وزن های مختلف، سفارش می دهد.

از سیمان در بخش های مختلفی از ساختمان استفاده می شود و میزان سیمان استفاده شده در ملات، در هر منطقه متفاوت است، بنابراین مهندسی که برآورد پروژه را انجام می دهد، باید درباره مساحت نازک کاری‌ها و سیمانکاری‌ها تخمین درستی داشته باشد تا از هزینه های اضافی بکاهد.

مقدار مصرف سیمان در هر متر مربع سیمانکاری و ساخت انواع ملات

ملات هایی که در آن سیمان به کار می روند متناسب با محل سیمانکاری، از موادی مانند ماسه شسته، ماسه کفی، پودر آهک، سنگ موزاییک، پودر سنگ، گچ، خاک رس و غیره تشکیل می شود. نسبت میزان آب به این مواد نیز توسط مهندس سازنده  و بر اساس محل استفاده تعیین می شود.

تعیین میزان سیمان استفاده شده در سیمانکاری موزاییک یا کاشی، کار ساده ای نیست. مهندس ساختمان باید ابتدا مساحت عملیات را برآورد کرده و سپس تعداد موزاییک یا کاشی مد نظر خود را انتخاب کند. در واقع ابعاد موزاییک، تعیین کننده میزان ملات مصرفی است. هر میزان که کاشی بزرگتری به کار گرفته شود، متعاقبا ملات سیمانی بیشتری برای فیکس کردن آن مورد نیاز است.

عامل دیگر وزن مصالحی است که سازنده با سیمانکاری آن را در جای خود تثبیت می‌کند. هرچه وزن مصالح بیشتر باشد، نیاز به سیمان بیشتری است، به طور مثال چینی وزن بیشتری نسبت به سرامیک دارد و تراکم آن بیشتر است، در نتیجه ملات بیشتر و سیمان بیشتری می طلبد.

اما بدون در نظر گرفتن جزئیات گفته شده در بالا، می توان به طور سرانگشتی میزان سیمان مورد نیاز برای هر متر مربع موزاییک را محاسبه کرد. اگر ضخامت کف کار حدود 15 سانتی متر باشد، برای هر متر مربع موزاییک استاندارد باید 5 تا 7.5 کیلو سیمان در ملات استفاده شود. این میزان وزن سیمان حدود 0.1 تا 0.15 یک کیسه 50 کیلویی است. پس با یک محاسبه ساده می توان گفت هر کیسه 50 کیلویی می تواند بین 7 تا 10 متر مربع موزاییک با کف 15 سانتی متری را فیکس کند.

چرا باید مقدار سیمان بیشتری از میزان برآورد شده تهیه کنیم؟

همواره در متره و برآورد مقدار مصالح مصرفی هر ساختمان، باید مقداری دورریز یا افت مصالح را نیز محاسبه کرد. این امر درباره سیمان نیز صادق است. ملات حاوی سیمان ممکن است هنگام نصب یا حمل و نقل اندکی افت کند. لذا، مقادیر فوق را باید حداقل میزان لازم سیمان برای پوشش یک متر مربع موزاییک در نظر گرفت. برای نصب موزاییک دیوار، ملاتی حاوی خاک رس و سیمان تهیه می شود و به میزان لازم آب به آنها افزوده می شود. در طی این مراحل امکان ریزش یا افت مصالح وجود دارد و جهت اطمینان باید سیمان بیشتری در محل وجود داشته باشد.

چرا باید مقدار سیمان بیشتری از میزان برآورد شده تهیه کنیم؟

سیمان در بلوک چینی نیز کاربرد دارد و میزان سیمان استفاده شده در بلوک چینی، به وزن بلوک بستگی دارد. ملات دیوار چینی، ترکیبی از سیمان و ماسه است که باید به میزان کافی، آب به آن اضافه کرد. انواع تیپ ملات دیوار چینی، نسبت یک به سه، یک به چهار، یک به پنج و یک به شش دارند. این نسبت ها همگی بر اساس وزن بلوک تعیین می گردند.